lørdag den 29. september 2012

Videndeling på nettet (og tryk lige en t-shirt med dødningehoveder)

Nettet i det hele taget og youtube og er en fantastisk vidensbank - ikke mindst i forhold til praktiske teknikker, hvor det kan være svært at læse sig frem til, hvordan man skal gøre noget. Man har brug for at se det - se det langsomt og få det forklaret.

Og det vil mange rigtig gerne - formidle noget de kan og hjælpe andre.



Hvad driver mon dem, der laver tutorials - Hvorfor bruge tid på det? Nogle bud kunne være:
  • For at dele sin glæde og interesse for emnet med andre
  • For at hjælpe andre - og måske glæde sig over den feedback man får. Fordi det føles meningsfuldt.
  • Måske fordi man selv har oplevet at blive hjulpet af en tutorial - og altså på sin vis betaler tilbage - eller måske oplever man at man er en del af en videndelende kultur, hvor det er helt naturligt, at man bidrager.
  • Måske fordi man er stolt af at kunne noget og glad viser det frem
  • Eller måske synes man, at man er god til at forklare noget - at man har pædagogisk sans
  • Eller som nogen også formulerer, at de gennem deres tutorials øver sig på at blive bedre til at lave dem og derfor også efterlyser konstruktiv kritik - man kunne sige at man træner sin pædagogiske/kommunikative evner.
Hvis man først har fundet ud af hvordan man filmer og uploader til youtube er det også hurtigt gjort. I mange af disse videoer er der heller ikke kælet for detaljerne - det er ren og skær formidling af et emne.

Og på den måde kan man altså f.eks. opleve, at den, der lærer en at trykke smarte t-shirts bliver en forkølet engelsk teenager i pyjamas, som i filmen ovenfor.

Summasummarum - der er hjælp og inspiration at hente i uudtømmelige mængder, men også perspektiver i selv at deltage med kaste sig ind i at formidle. Og endelig er der pædagogiske perspektiveri at understøtte børn og andre brugere i at dele deres viden med andre.

Hvordan finder man det? F.eks. ind på www.youtube.com og skriv i søgefeltet - ovenstående fandt jeg ved at søge på "printing t-shirt".

Og hvordan kan man egentlig lave et stort vokskridt ud af mange små?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar