tirsdag den 24. april 2012

Genbrug - affald, skrot og skrammel


I pædagogisk sammenhæng er Reggio Emilia kendt for at arbejde bevidst med genbrug - se materiale her fra deres ReMida-centre - hent deres informationsfolder.

På emu.dk kan man finde inspiration til redesign og genbrug. Se også tidligere indlæg om redesign her.

affald.dk kan man downloade indtil flere undervisningsforløb med inspiration til aktivteter, der sætter affald, miljø, genbrug og kreativitet i fokus. F.eks.: Lav selv legetøj, Lav selv papir, Affaldskunst og opfinderi, Ting taler.

Sidstnævnte Ting taler har også en hjemmeside: http://www.thingstalk.net/. Det er et internationelt projekt, som både har en kunstnerisk, en grøn og en demokratisk side. Den kunstneriske tager udgangspunkt i Heerups opfattelse af skrald som noget, der bar kimet til nyt liv - noget, der kunne genopstå i nye former ved billedmagerens mellemkomst. Han kaldte sine værker skraldemodeller. Herunder ses en model af ham selv - den er fotograferet på Heerupmuseet:

Henry Heerup: Billeddrejer

Og hvis du vil have en fin oplevelse, så se filmen her om spøjse Heerup lavet af Jens Jørgen Thorsen.


Og appropos Thorsen og skrot - endnu en fin historisk film - med skrot: Her er det også et socialt projekt.

En anden kunstner der har arbejdet med fundne sager - og det at finde dem - at være tingfinder - er John Olsen - se et af hans tingskabe her: Der er mindelser til tidligere tiders museumsudstillinger.

Endnu en, der har arbejdet vedholdende med skrot er smykkekunstneren Gitte Helle - billedet viser nogle sammensatte figurer af - kunne man tænke sig - smadrede porcelænsfigurer af forskellig art. Hendes butik hedder Containerjuvelen.

Gitte Helle - fra butiksvindue

Har man lyst til konkret inspiration, så tjek f.eks. Pinterest - en søgning som recycle DIY - se vores samling her.  I øjeblikket er genbrug af toiletruller ret hot på Pinterest!

onsdag den 18. april 2012

Hjælp til at udtrykke sig, reflektere og skabe noget - deltag selv og bliv inspireret

At hjælpe andre til at udtrykke sig selv, at reflektere over sig selv og samarbejde med hinanden. En amerikansk kvinde, der rendyrker dette er Lisa Currie. Hun beskriver sig selv sådan: "My main thing is to create doodling prompts that help people to self-express, self-reflect & collaborate with each other... among other things!" Og hendes materialer er sjove, udfordrende og inspirerende - ikke mindst i pædagogisk sammenhæng.

Curries The Scribble Project: http://thescribbleproject.blogspot.com/2009/12/scribble-sheet.html - En malebogsagtig skabelon som man udfylder på sin helt egen måde - den handler om hvad man tænker og om barndom og nutid. Rigtig mange mennesker har deltaget og man kan se en masse eksempler, mange af dem er vildt originale.

Hun har fået udgivet en bog, med lignende ark til inspiration - et par af siderne kan man kaste sig ud i her: www.thescribblediary.com/.

DR's kunstklub laver sjove opgaver i stil med Curries. Se og deltag i Opgaveknuser. En af deres inspirationskilder er Keri Smith: http://www.kerismith.com/

Hvis nogen afprøver opgaverne kunne jeg godt tænke mig at høre om det...

tirsdag den 17. april 2012

Gratis materiale fra Spejderne - Natur og miljø

På Mariannes vegne:

Det danske spejderkorps har masser af relevant materiale - se selv f.eks. her. Og download f.eks. pdf-publikationen Natur og miljø.