tirsdag den 31. januar 2012

Socialt udsatte i byområderne - hvordan bliver der plads til dem - gratis rapport til download

Socialt udsatte kan blive ofre for byfornyelse, for hvor er der lige plads til dem, der ikke pynter så meget.

"Byen er og bliver et sted, hvor forskellige mennesker, livsformer og holdninger mødes og brydes. Men derfor kan man godt arbejde for, at konflikter ikke eskalerer unødigt, ligesom man kan gøre sit ypperste for at skabe offentlige rum, hvor forskellige mennesker kan færdes side om side, og hvor alle bliver mødt som ligeværdige borgere."

Download den spændende rapport - Byen som dagligstue? Byfornyelse med plads til socialt udsatte fra Socialministeriet, okt. 2010.

Kenneth A. Balfelts Enghave-projekt er eksempel i rapporten og han har været med til at lave den. Læs interview med ham om Enghaveprojektet.

mandag den 30. januar 2012

Kunstoplevelser for udviklingshæmmede

Læs om et kunstprojekt, hvor udviklingshæmmede selv har været med til at udvikle et Ipad-projekt, hvor man kan manipulere videre på de malerier man ser på museet - og ovenikøbet selv komme med på billedet. Formålet er at skabe engagerende kunstoplevelser.

Ribekunstmuseum og Digitales projekt BeArt.

onsdag den 25. januar 2012

Kunst i udsatte boligområder - gratis!! - spændende!! - relevant!!

2 gratis publikation til download - - !! Kunst i udsatte boligområder

Og en tidligere Nyt liv i udsatte boligområder

Klip fra et projekt beskrevet i rapporten, hvor børn har støbt relieffer til fortovsstenene -”Børns spor i Vængerne” fra Ballerup:

”Hvis jeg kom til en by, jeg ikke kendte, og så det her, ville jeg tænke, at det var en fed by med  sammenhold, fællesskab og mange aktiviteter. Et sted, man har lyst til at bo”
”Vi var 10 år og gik i 4. klasse. Om eftermiddagen efter skole var vi en masse børn i Glassalen ved skolen. Kunstnerne hjalp os med ideer. Vi eksperimenterede meget og brugte dukker, mønstre,
skyggebilleder, tekst og figurer til at lave tegningerne, der så blev til relieffer på fliserne”.
”Vi lærte mange andre børn at kende. Og det var vildt spændende at lave noget, som bare bliver der”, siger Sanne. ”Jeg viste min familie, hvad vi havde lavet, og vi gik hele Kunstruten og så alle fliserne.
De syntes, det var virkelig fedt”

Se også her eksempler på inspirerende kulturprojekter i www.gettohood.dk - bl.a med R.A. Kajol som iscenesætter TrafficArt, hvor man - f.eks. områdets børn, maler på asfalten - formålet er at styrke fællesskabet og tilhørsforholdet til lokalområdet.

Keramik med kant

Louise Hindsgavl - surrealistisk  sammensatte mærkværdigheder
Rose Eken - rock-keramik tomme øldåser, forstærkere, ledning etc -. i keramik naturligvis.
Maria Rubinke - gysereventyrligt

mandag den 23. januar 2012

Digital opslagstavle til inspiration - prøv det selv

Pinterest.com er et socialt medie, hvor man kan få sin egen side med digitale opslagstavler. Man kan uploade sine egne billeder. Og så får man også en lille knap i sin browser, så man har mulighed for at overføre billeder man støder på på nettet til sine opslagstavler. Man kan se og følge andres opslagstavler - og det vælter med inspiration - til gør det selv-projekter, grønne sager mv. Til billederne er knyttet link til den side de er hentet fra, så man kan finde tilbage til ophavet og f.eks. læse om videre om hvordan noget er lavet. Prøv engang at lege med det.

Jeg har lavet en vnt-side med opslagstavler - man kan se den her: www.pinterest.com/vnt. Hvis man har en pinterest-side, hører jeg gerne om det. Det kunne være sjovt at se hinandens.

www.pinterest.com/vnt
Og er det svært at lave en? Nej, når man kommer ind på pinterest, så klik på "request invitation"knappen. Så får man en invitation tilsendt, som man skal bekræfte. Jeg mener godt man kan sige nej til, at der postes på facebook, prøv selv. Så skal man installere browserknappen. Det er bare et par klik - princippet er, at den skal lægges i Favorites i en bjælke foroven i browseren. Men det forklares undervejs.

Jeg er særlig vild med de her opslagstavler:
Hollandsk dame - se f.eks. hendes samling Aan den Wand med ideer til ophængning og udstilling. Hun må bruge oceaner af tid på at samle det ind.
Og så Draw draw draw, der rammer lige ned i mine særinteresser.

torsdag den 19. januar 2012

Det fælles tredje - og det må godt være skørt



Mon ikke det er storbyernes craftivisme (altså håndarbejdsaktivisme i byrummet), der har været inspiration til dette lille ø-strik fællesskab? Og hvorfor sidde og kukkelure alene hjemme hos sig selv, hvis man kan mødes om at strikke en brandbil?

Hvorfor er det skønt at strikke sammen? Måske fordi det bliver håndarbejdet, der bliver det gennemgående plot - og så behøver ingen at være bange for pauser i samtalen, for vi strikker jo. Der er plads til små indfald og kan man ikke finde på andet kan man altid kommentere processen.

Og så bliver det jo ikke dårligere af, at man som i dette tilfælde, kan fantasere om produktet og glæde sig over, at man er med i noget skørt.



Se også Craftivisme - håndarbejde + aktivisme

Røde kors og andre frivillige organisationer udnytter også håndarbejdets muligheder for at skabe fællesskab og glæden ved at skabe - i deres tilfælde noget, der ikke bare er skørt, men som har en praktisk funktion: Det luner at nørkle. Det er jo smukt: Håndarbejdet kan skabe fællesskab (gerne hos ældre), det er motiveret af mening (det skal bruges af nogen), der giver mening (jeg gør noget for nogen - sammen med andre).

tirsdag den 17. januar 2012

Collager - inspiration

Mette fra F11 blev så optaget af at arbejde med collage, at hun er fortsat på egen hånd. Se lige en gang hvor fine de er.


Teknisk set klipper Mette helt tæt til motiverne og kan på den måde få de forskellige dele til at smelte sammen til nye verdener. Billederne får hun fra - kan jeg se - bøger om dyr og planter og om kulturer i andre lande.

Mette lavede også nogle ret fine postkort sidste semester og opdagede, at det lille format var velegnet til collage. Den idé er hermed givet videre.

torsdag den 12. januar 2012

Samtidskunst - nu med bryster, motorsave og astronauter



Videoen kommer fra Kunstpausen, som deler små videoer fra aktuelle udstillinger. Se deres youtube-kanal her.

Og så noget genuin mandekunst også fra Kunstpausen - motorsave, krop og astronauter.

søndag den 8. januar 2012

Grønne tendenser i det urbane

Guerilla gardening er bare et eksempel på en bevægelse, der bringer det grønne ind i storbyen. I bogen
My Green City - Back to Nature with Attitude and Style af R. Klanten, S. Ehmann, K. Bolhöfer kan man se flere eksempler på storby-natur. "With attitude and style" står der i titlen og nogen kunne måske blive lidt mistænksomme (også jeg som først så den på Bo Bedres hjemmeside...). Er de her fænomener bare en ny slags mode - en stil, man skifter ud næste år eller er der mere substans i det?

Jeg tror i hvert fald, at der ligger det i det, at vi her har at gøre med grønne bevægelser, som også har klare æstetisk-kommunikative intentioner og som dertil har det til fælles med andre byfænomener som street art og craftivisme, at de har identitetsskabende værdi for udøverne og rummer en intention om at ændre kulturen. Og som derfor er rigtig interessante for faget Værksted, natur og teknik.
Og her kan man bladre lidt i bogen - det gjorde jeg og fandt bl.a. fænomenet Poster Pocket Plants, hvor man lige folder en stump af en plakat i byrummet og stikker en plante i - og hende her Anna Garforth som bl.a. skriver med mos.

onsdag den 4. januar 2012

Don John - stencil


Hej Anne og resten af gruppen. - -  I får lige ham her med - der kan man se stencilmageri i praksis. Han går for at være den bedste herhjemme, så I skal ikke få præstationsangst.

Se mere til ham her: www.donjohn.dk

Og søg selv videre - der ligger masser af stof, bl.a. på youTube.

tirsdag den 3. januar 2012

Craftivism - håndarbejde + aktivisme

Håndarbejde eller husflid - det lyder jo ikke særlig moderne - og i skolerne er faget igang med at blive til Håndværk og design. Men ude i byen er håndarbejdet, og sløjd for den sags skyld - blusset op og har fået vældig meget streetcredit.

Og hvad er det, der trækker her? Ja, det er ikke det at strikke en pæn hue eller noget andet brugbart til sig selv eller sin mor. Det handler i stedet om at handle i verden - vise hvem man er og hvad man mener til andre - give dem en oplevelse og måske påvirke deres holdninger og handlinger. Faktisk at ændre verden...


Og det er da interessant at holde øje med og lade sig inspirere af i pædagogisk arbejde, hvor identitetsarbejde og demokratisk dannelse er væsentlige størrelser.

Craftivismen skal ses i sammenhæng med de rørelser, der har været i byrumskunsten de senere år. Grafitti er blevet mixet med streetart (alt efter hvordan man definerer begreberne) og forskellige former for udtryksbevægelser. Enkeltkuntnere/aktivister og bevægelser forbinder sig med hinanden, refererer til hinanden eller skriver sig op mod hinanden.

Og der opstår sære møder mellem udtryk med forskellige betydninger, subkulturelle grupperinger - og mainstream - mellem køn og politiske tilhørsforhold og kunst og håndværk. Et oplagt eksempel er Oeps-crews perlepladegrafitti, der mixer maskulin grafittikultur med et halvkikset hobbymateriale som perleplader (ja, undskyld). Andre mixer feministiske budskaber med nydelige korssting. Det handler under alle omstændigheder om en glæde ved og et behov for at udtrykke sig og kommunikere gennem æstetiske udtryk i det offentlige rum.

Marie Koch forsker i håndarbejde og aktivisme - craftivism. Og har fået øje på at disse aktivister, der fylder byrummet med håndarbejde med budskab og mening, faktisk er med til både at holde håndværk i live og formidle det.

Marie Koch: Jeg vil forandre verden – og bevare håndværket! - Om kulturarv videreført af undergrundsaktivister
Oplægget er lagt ud af den norske husflidsbevægelse - læs mere her

Svenskerne taler også om guerillaslöjd og rebellslöjd og mere endnu - se hos kurbits.nu og Zickermans.se




mandag den 2. januar 2012

Tegne og male på Ipad

Skal det absolut være akrylfarver vi maler med? Jon fra NE11 kastede sig i undervisningen i maleri ud i at finde ud af hvad Ipad'en kunne bruges til -ikke mindst fordi han mente, at det ville appellere til de store børn han arbejder med i praksis. Han brugte programmet Brushes (som koster 38 kr.) - (se introfilm længere nede).

Jon meldte tilbage, at programmet var let og intuitivt at arbejde med. Man tegner med fingerspidsen direkte på skærmen. Jon var i øvrigt helt opslugt af at udforske mulighederne med forskellige penseltyper, lag osv. Da Frida på 10 år kom forbi, fik hun lov at prøve også. Hun var også ret begejstret.

Det er let at gemme flere forskellige udgaver af samme billeder. Åbne dem igen og arbejde videre på dem. Så man behøver ikke at være så bange for at prøve nyt, i skræk for at komme til at ødelægge noget. Og så kan man få "afspillet" billedet - dvs. se hvordan man har bygget det op fra ende til anden.

Se herunder nogle af deres billeder. Fridas først:
Frida

Jon: Parafrase over Portræt af Madame Matisse

Jon: Parafrase over Portræt af Madame Matisse



Eksempler på billeder lavet med Brushes fra Flickr.